#bE8tA

Serdecznie pozdrawiam wszystkich hipsterów! Zrobiliście przypadkiem coś dobrego dla sporej części ludzkości!

Moja ukochana ciocia od wielu lat cierpi na celiakię – gluten jej naprawdę szkodzi. Mimo że mieszka w jednym z większych miast w Polsce, po chleb bezglutenowy musiała jeździć do daleko położonej, jedynej piekarni, która miała na stałe w ofercie bezglutenowe pieczywo.

Odkąd trend brodaczy się rozpowszechnił, w praktycznie każdej piekarni są dostępne chleby, bułki, a nawet ciasta bezglutenowe.

Moja ciocia jest w siódmym niebie ;-)
KatpissNeverclean Odpowiedz

I dobrze, że ten trend się rozpowszechnił i źle. Czytałam o przypadkach, że np. w restauracjach/kawiarniach ludzie chorzy na celiakię dostawali jedzenie z glutenem, bo obsługa złośliwie im je podawała myśląc, że są oni po prostu kolejnymi, których dopadła moda na niejedzenie glutenu.

Niekochanybekart

Nawet na anonimowych było takie wyznanie o złośliwym kucharzu

Czajniczek Odpowiedz

Również pozdrawiam, celiaktyczka!

Wait1minute3 Odpowiedz

Równiez nie mogę jeść glutenu i potwierdzam coraz częściej są zeczy bez glutenu dostępne w sklepach :D

12Dzwonnik12 Odpowiedz

Co dziesiąty człowiek w Polsce na to cierpi albo na stadium wcześniej: nietolerancję glutenu. Więc nic dziwnego. Proszę poczytać o białkach ATI w nowych rodzajach zbóż i i ich wpływie na rozwój nietolerancji. W starych gatunkach tego nie było.

didja

A do kompletu coraz więcej osób ma stany zapalne jelit, różnego pochodzenia. I jeśli masz głęboko uszkodzone kosmki jelitowe, to oprócz nietolerancji glutenu dostajesz w pakiecie nietolerancję laktozy i nietolerancję histaminy. To jest dopiero combo :(

Dodaj anonimowe wyznanie